Nie jeste?? zarejestrowany. Kliknij tutaj, aby tego dokona??!

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Wazne ogloszenie:
Wygrywaj nagrody na naszym forum

Nowy sposób płatności za Forum Gold. Natychmiastowa dostawa.

Nowy baner na forum d2traders

Closed TopicStart new topic
> Moderator - informacje
TheQ
post Tue, 17 Jan 2012 - 01:45
Post #1

Członek mafii
Użytkownik
Komentarzy: 0
Pieczęci: 0 *
Status: Offline
Forum Gold: 705.08
User: Życzliwy
Gildia: 1337

Ostrzeżenia:
(0%) -----

Moderator - Poradnik

Czy kwalifikuje się na posadę Moderatora?

Aby zostać moderatorem, musisz być stałym, a wręcz codziennym bywalcem naszego forum. Powinieneś być godną zaufania osobą, skłonną do podania kilku informacji o sobie jak np prawdziwe imię, wiek, lokalizacja czy e-mail.

Jakie jest moje zadanie jako moderatora?

Twoim zadaniem jest pomaganie i ułatwianie pracy administratorowi forum. Twoje najważniejsze obowiązki są wymienione poniżej:

- przenoszenie, zamykanie, łączenie, dzielenie, usuwanie i edytowanie tematów/postów kiedy jest to konieczne.
- alarmowanie administracji forum o niestosownych postach i/lub użytkownikach którzy nieustannie lamia regulamin forum.
- pomaganie w łagodzeniu sporów i sprzeczek pomiędzy uzytkownikami oraz bycie pomocnym w wyjaśnianiu ogólnych zagadnień i pytań od użytkowników.
- nadzorowanie dyskusji w forum do którego jesteśmy przydzieleni.

Co to jest 'niestosowny post'?

Niestosowny post to taki który nie jest zgodny z regulaminem forum czy danego sub-forum, lub każdy inny post który narusza zdolność innych do przyjemnego korzystania z forum lub który narusza prawa innych. Moderator ma prawo pozwolić na więcej lub mniej w rożnych sytuacjach, kiedy uważa to za stosowne. Cale tematy mogą być zamykane, przenoszone lub nawet usuwane, indywidualne posty mogą być oddzielane od oryginalnego tematu i przeniesione/usunięte, a użytkownicy mogą dostać ostrzeżenie słowne, ostrzeżenie w postaci '%' na forum lub tez zbanowani.

Jaki rodzaj władzy posiada moderator?

Moderatorzy mogą zamykać, przenosić, dzielić, łączyć, przypinać, podbijać a nawet usuwać cale tematy jeśli zajdzie potrzeba. Z początku może to brzmieć skomplikowanie i technicznie ale w rzeczywistości jest całkiem proste. Jeśli nie jesteś czegoś pewien, skontaktuj się z administracją lub global moderatorem zanim zrobisz coś poważnego. Usunięty temat nie może zostać odzyskany.

- Podbijanie starszych tematów (tzw. bump) na początek listy tematów. Z czasem temat może spaść na niższą pozycje jeśli nie będzie w nim nowych postów.
- Zamykanie. Zamkniecie tematu, koniec możliwości pisania w temacie dla użytkowników.
- Usuwanie. Post/temat jest usunięty na dobre!
- Przenoszenie. Przenosi temat do innego sub-forum (z lub bez odnośnika)
- Łączenie. Łączy się dwa tematy w jeden.
- Dzielenie. Oddziela jeden lub więcej postów z jakiegoś tematu aby stworzyć nowy temat, później ten temat może zostać przeniesiony do innego sub-forum.
- Przypinanie. Przypina temat na początek pierwszej strony w danym sub-forum, temat ten nie spada z pierwszej strony z powodu braku wpisów. Zazwyczaj zawiera szczególnie ważne informacje.

W jakich sytuacjach mogę usunąć post lub temat?

Gdy post lub cały temat jest wyraźnym naruszeniem powszechnych zasad i odczuć religijnych lub bezczelnie, drastycznie i bezpośrednio lamie regulamin, wtedy decyzja jest prosta - post/temat wędruje do kosza. Jednakże, w większości przypadków ta decyzja nie jest taka prosta. W takich sytuacjach najlepszym wyjściem jest przedyskutowanie to z reszta moderatorów i z administracją jeśli zajdzie taka potrzeba.

W przypadku mniejszych wykroczeń, np.: w temacie narasta napięcie pomiędzy użytkownikami, dyskusja wymyka się spod kontroli, miejsce maja kłótnie i sprzeczki, najlepszym wyjściem będzie po prostu własnoręczne napisanie posta uspokajającego użytkowników z prośbą o bycie bardziej uprzejmym względem siebie, można potem również zamknąć temat jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli taka sytuacja się powtarza lub taka sytuacje powoduje ciągłe ta sama osoba - zgłoś to na forum dla moderatorów.

A jeśli nie jestem pewny czy post/temat powinien być usunięty?

W większości przypadków, najlepsza decyzja, jeśli nie jesteś w 100% pewien, poinformowanie administracji i przeniesienie tematu do forum dla moderatorów, bez odnośnika i przedyskutowanie zaistniałej sytuacji. Jeśli zapadnie decyzja o usunięciu - dobrze, w przeciwnym wypadku temat powróci na swoje stare miejsce i nikt nie będzie poszkodowany

nota bene: Kiedy przenosisz tematy do i z forum dla moderatorów, musi to być zrobione bez odnośnika do forum gdzie temat ten zostaje przeniesiony.

Ogólne wskazówki dla moderatorów.

- Nie marudź, prosimy nie iść do administracji z każdym najmniejszym problemem. Jako moderator dostajesz wolna rękę w podejmowaniu większości decyzji w sub-forum do którego jesteś przydzielony (co do trudniejszych zagadnień odnieś się do wcześniejszych wskazówek) i oczekuje się od ciebie samodzielnego podejmowania większości decyzji. Jeśli potrzebujesz pomocy, prosimy najpierw o zwrócenie się do innych moderatorów i global moderatora przed pójściem z tym do administracji.
- Nie zamykaj i nie usuwaj tematów tylko dlatego ze się z nimi nie zgadzasz. Raczej niż cenzurowanie i krytyczne wypowiedzi w kierunku użytkowników, odpowiedz z własną opinia, konstruktywnym kontr-argumentem lub krytycyzmem.
- Staraj się nie usuwać tematów. Zazwyczaj używaj funkcji 'zamknij'. Tematy powinny być usuwane tylko wtedy gdy bezczelnie, drastycznie i bezpośrednio łamią regulamin, zaufaj własnemu rozsądkowi.
- Gdy przenosisz tematy staraj się zostawiać odnośniki w forum z którego temat został przeniesiony. To ułatwia autorowi tematu na jego łatwe odnalezienie, jeżeli zdecydujesz się na przeniesienie tematu bez 'odnośnika' poinformuj o tym autora tematu via PW.
- Odwiedzaj forum co najmniej raz na dzień jeśli możesz. Staraj się przejrzeć wszystkie nowe tematy napisane każdego dnia w forum za które jesteś odpowiedzialny a także przejrzyj raporty.
- Jeśli czujesz ze nie jesteś w stanie sprostać powierzonemu ci zadaniu, daj znać administracji, wtedy możesz zostać przeniesiony do mniej aktywnego forum, lub zostanie ci zmniejszony zakres obowiązków albo może zostać przydzielony nowy moderator do pomocy.
- Bierz udział w dyskusjach! Tylko dlatego ze jesteś moderatorem nie znaczy ze nie możesz brać udziału w dyskusjach, zawsze możesz podawać swoje personalne odczucia i opinie na dany temat.
- Nie edytuj postów bez potrzeby, większość ludzi nie lubi gdy 'bałaganisz' im w temacie.
- Daj użytkownikom trochę wolności. Co to oznacza? Forum powinno być przyjazne dla użytkowników, i pozwalać im wyrażać swoje opinie, oczywiście jeśli tylko wszystko jest zgodne z regulaminem.
- Staraj się wysłuchiwać opinii i sugestii użytkowników, użytkownicy forum potrafią docenić to ze ich nie ignorujesz. Nie oznacza to jednak ze musisz robić wszystko co ci każą... po prostu bądź otwarty na to co inni mają do powiedzenia i udzielaj odpowiedzi.
- Cierpliwość i opanowanie to jedne z najważniejszych cech dobrego moderatora.

Pozdrawiam,
TheQ

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Następujący użytkownicy podziękowali za post:

Closed TopicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Aktualny czas: Tuesday, 22 May 2012 - 13:51

(22 May 2012 - 13:48) Marcin-5  -  przy pomocy 2 kompow bo jeszcze z kuzynek naparzalismy w singla we 2 ;p
(22 May 2012 - 13:48) Marcin-5  -  no ja tez ja tez ale i tak najfajniej kopiowało sie runy ^^
(22 May 2012 - 13:48) Gleba  -  najlepiej barbem się grało ;D
(22 May 2012 - 13:48) Gleba  -  i kilka razy przeszedłem całe d2, bez żadnych czitów i niczyjej pomocy ^^
(22 May 2012 - 13:47) Gleba  -  ja na singlu przez 3 lata grałem! ;D
(22 May 2012 - 13:47) Marcin-5  -  pamietam jak sie gralo jeszcze bez neta smile.gif to byla rewelacja
(22 May 2012 - 13:47) Gleba  -  przecież to było coś pięknego, jak każdy każdemu pomagał, wszyscy wspólnie przechodzili całe poziomy gry, bez żadnych taxówek itd. nie było puszczania botów, każdy sam znajdował przedmioty, pvp było ciekawsze
(22 May 2012 - 13:46) CA  -  d2 powinno byc udostępnione tylko na zawodowcu :>
(22 May 2012 - 13:46) Gleba  -  13:41) jano1 - może gra bylaby ciekawsza to napewno ale ilu by w nia grało?? /// na pewno więcej niż teraz
(22 May 2012 - 13:45) Gleba  -  13:40) jano1 - powiedz mi kto by siedzial na d2 i grał non stop // co ty za głupoty gadasz ;d ... d2 bez botów i innych czitów > każda inna gra limo.gif
(22 May 2012 - 13:45) Marcin-5  -  kk
(22 May 2012 - 13:45) NoSso  -  To pmke ci jebne
(22 May 2012 - 13:45) Marcin-5  -  gg uzywalem ostatnio chyba z 2 lata temu xd
(22 May 2012 - 13:45) NoSso  -  Te spamboty to mnie tak wkurwiają że masakra , sekudna i taki spam że ...
(22 May 2012 - 13:45) CA  -  tylko ze nie ma z kim powalczyc bo to same boty limo.gif
(22 May 2012 - 13:45) CA  -  wchodze na low lvl duels ... po chwili pelna gra
(22 May 2012 - 13:44) Marcin-5  -  wbijasz do gry i nic nie widac przez minute ^^
(22 May 2012 - 13:44) NoSso  -  Marcin jesteś na gg?
(22 May 2012 - 13:44) CA  -  w ogole te spamboty to juz porazka.
(22 May 2012 - 13:43) Marcin-5  -  a ja od 2 godzin nakurwiam mefa i andy kosz ;d
(22 May 2012 - 13:43) CA  -  od 2-3 lat d2 to gra na przeglądarke. Wchodzi sie czysci bota i się wychodzi. jedynie pvp istnialo.
(22 May 2012 - 13:43) Marcin-5  -  no a po co sa gry ? po to, zeby czerpac rozrywke z tego, ze zabijasz potworki czy z tego, ze bot to robi?
(22 May 2012 - 13:42) CA  -  poza tym nie widze tego zarabiania jedynie 95% uzytkowników materialnie zarabia. reszta zbiera fg kupuje postacie jest reset . rozdaje swoj dorobek.
(22 May 2012 - 13:42) NoSso  -  Kiedyś grali i nie narzekali, pierdolisz też trochę
(22 May 2012 - 13:41) jano1  -  może gra bylaby ciekawsza to napewno ale ilu by w nia grało???
(22 May 2012 - 13:41) CA  -  kiedys bylo bardzo balo botów kazdy gral sam i jak cos znalazł to sprzedawał. teraz zanim cos znajdziesz bez bota to juz jest 100 ofert bo bot to zrobił wczesniej -.-
(22 May 2012 - 13:41) NoSso  -  Nie, ale siedziałem kiedyś bez bota sporo czasu dziennie i nie narzekałem
(22 May 2012 - 13:41) jano1  -  puszczasz 8 botów i zarabiasz
(22 May 2012 - 13:40) jano1  -  siedziałbys?
(22 May 2012 - 13:40) jano1  -  powiedz mi kto by siedzial na d2 i grał non stop
(22 May 2012 - 13:40) NoSso  -  CA, ma racje
(22 May 2012 - 13:40) NoSso  -  Ofc, jano, ciekawsza gra by była bez botów i diablo 2 by się trzymało
(22 May 2012 - 13:39) CA  -  to boty zniszczyly sens gry.
(22 May 2012 - 13:39) CA  -  raczej na odwrót.
(22 May 2012 - 13:38) jano1  -  gdyby nie było botów, nie byłoby już dawno d2 bo niebyłoby handlu
(22 May 2012 - 13:31) arexz1  -  nie wiem w sumie do czego altofire moze pod mlotki limo.gif albo kosci do d2
(22 May 2012 - 13:31) arexz1  -  ale zastanawiam sie co wy o niej myslicie ? to juz bardziej z mysla o d3
(22 May 2012 - 13:30) arexz1  -  wlasnie kupiłem ma może ktoś ? same dobre opinie o niej słyszałem
(22 May 2012 - 13:25) arexz1  -  tak sobie ostatnio myslalem ile warta byla by eni hart albo hoto gdyby nie bylo Botow smile.gif
(22 May 2012 - 13:08) Ariel  -  kozlo jestes gdzie tutaj ?
(22 May 2012 - 13:08) Cryztan123  -  Pomoże ktos zrobic poboczne questy norm / kosz / hell ? wink.png
(22 May 2012 - 13:08) arexz1  -  hi ho
(22 May 2012 - 13:07) buldi  -  buldi/1
(22 May 2012 - 13:07) NoSso  -  Haj Arielku
(22 May 2012 - 13:07) Ariel  -  cze
(22 May 2012 - 13:07) NoSso  -  buldi, gry nie ma
(22 May 2012 - 13:06) arexz1  -  musze przyznac wczoraj ladnie mi sypnela 2 runy pod rzad i mal ist wypadlo
(22 May 2012 - 13:06) NoSso  -  Nie ma gry
(22 May 2012 - 13:06) arexz1  -  zawsze otwarte bo nie ma drzwi limo.gif
(22 May 2012 - 13:05) buldi  -  ok
(22 May 2012 - 13:05) NoSso  -  Buldi, za minutę
(22 May 2012 - 13:05) NoSso  -  U niej zawsze drzwi otwarte
(22 May 2012 - 13:04) buldi  -  NoSso PM
(22 May 2012 - 13:04) arexz1  -  Hrabina wyszła nie ma jej w domu wiec po co ci wp jak i tak ci nikt nie otworzy limo.gif
(22 May 2012 - 13:03) Cryztan123  -  Siema. Pomoże ktos z pobocznymi questami norm / kosz / hell vs thx ?
(22 May 2012 - 13:03) Marcin-5  -  kto ma wp do hrabiny kosz przyznac sie !
(22 May 2012 - 13:03) Marcin-5  -  no straszne ;p
(22 May 2012 - 13:00) NoSso  -  Jakie tu pustki 1.png
(22 May 2012 - 12:57) NoSso  -  To dobrze, więcej zaoszczędziłeś i przywiozłeś sobie